Decizie inedită: povestea bărbatului care a primit despăgubiri pentru că muncea prea puțin

de: Ciprian Ioana
10 06. 2020

Poate că fenomenul de bore-out nu-ți este foarte cunoscut, dar el există și se referă la nemulțumirea unui angajat căruia i se dă prea puțin de muncă. Un bărbat s-a adresat instanței din cauza acestui lucru, iar decizia a fost una inedită și poate fără precedent.

Fenomenul de bore-0ut e mai puțin cunoscut, dar el există și este, practic, inversul epuizării – adică fenomenului de burn-out. Dacă la epuizare angajații se plâng de volumul mare de muncă și de faptul că nu mai pot face față, la bore-out e exact invers. Salariații se plâng că muncesc prea puțin și că banii primiți nu-s jurificați.

Un bărbat din Franța s-a dus chiar mai departe cu acest lucru și s-a adresat instanței. El și-a dat în judecată șefii pentru că-i dau prea puțin de muncă și nu prea face nimic toată ziua. Nu numai că magistrații i-au dat câștig de cauză, dar au decis să primească și despăgubiri pentru acest lucru.

Despăgubiri care nu-s deloc mici: nu mai puțin de 50.000 de euro.

De ce s-a plâns bărbatul

Decizia judecătorilor francezi e, practic, una fără precedent. Asta pentru că magistrații au recunoscut, astfel, fenomenul de bore-out drept o formă de hărțuire morală. Cu alte cuvinte, firma respectivă s-a comportat imoral atunci când nu i-a dat angajatului suficiente lucruri de făcut.

Bărbatului trebuie să i se plătească suma de 50.000 de euro după ce s-a plâns că a obosit…de la stat, arată o primă decizie a judecătorilor.  El arată că din cauza sarcinilor de serviciu a ajuns să dobândească un grad ridicat al oboselii și că îi e teamă să nu dezvolte și depresie.

De altfel, cererea a fost mai mult decât serioasă, după cum scrie Hotnews. Bărbatul, fost colaborator al companiei, a făcut o criză de epilepsie la volanul mașinii la un moment dat și a urmat un concediu medical de șase luni și concedierea sa. El a susținut însă că la originea problemelor sale de sănătate s-au aflat condițiile degradante de muncă: i se încredințau din ce în ce mai puține sarcini sau sarcini sub calificarea sa. A invocat faptul că s-a simțit marginalizat și deprimat.

Presa franceză susține că bărbatul se numește Frédéric Desnard și lucra pentru compania franceză Interparfums, specializată în distribuția de parfumuri cu licență.

„Eram dl. Soluție, de la repararea lămpilor arse la supravegherea anumitor contracte sau a cheltuielilor de deplasare. Am avut mult mai puține sarcini de îndeplinit deoarece asistentele din direcția care îmi încredința misiuni au început să le facă ele însele. Fiecare încerca să justifice importanța postului său. Nu mai aveam energie. Simțeam un sentiment de vinovăție și de rușine că primeam salariul pentru nimic. Aveam impresia că sunt invizibil pentru companie”, spunea el în pledoaria din 2018.

Decizia a fost contestată la o instanță superioară, așadar rămâne de văzut dacă verdictul rămâne același.